Llocs d'interés

El CASTELL DEL PILÓ

S'alçava en la Muntanyeta del Piló, xicoteta elevació rocosa també coneguda com de les Forques o Forquetes, separada de la població pel llit del riu i adjacent a l'autovia de Terol, des d'on pot observar-se perfectament.
Encara que en la contornada del seu emplaçament s'han trobat restes ibèriques i romans, la qual cosa fa pensar en una ocupació anterior, la fortalesa que ha sobreviscut era de factura islàmica. Va haver de ser un xicotet recinte murallat que controlava el curs del riu Palancia, depenent del pròxim Castillo de Sagunt.
Actualment són poques les ruïnes que poden observar-se: llenços de muralles, vestigis de construccions auxiliars i els basaments d'algunes torres, destacant la paret dreçada d'una d'elles que li dóna l'aspecte de "piló" a què probablement al·ludix el seu nom.

 

LA CASA-PALAU D'ALBALAT DELS TARONGERS

Es troba en el nucli urbà de la població, enfront del pont que creua el riu Palancia i pròxima a l'església parroquial.
Es tracta d'una sòlida casa senyorial fortificada, encara que probablement s'alçara sobre construccions més antigues, ja que s'han trobat evidents vestigis romans. Quasi amb seguretat va ser iniciada davall el senyoriu de Jofré de Blanes, a finals del segle XIV, i en ella es va allotjar el monarca Martín l'Humà en 1401. Encara que ha patit nombroses reformes posteriors, és amb tot el palau gòtic millor conservat de la comarca, i en ell poden observar-se clarament la mescla d'elements palatins amb defensius, característica de les cases senyorials d'eixa època. Des de l'any 1897 pertany a la família Baixauli.
L'edifici es compon de semisoterrani -amb gran profusió d'arcs- i tres plantes. L'accés es realitza per porta amb arc de mig punt format per àmplies dovelles, i sobre ella s'obrin les dos úniques finestres de la planta baixa. Per damunt hi ha un primer cos emmerletat i sobre ell, reculada, la planta noble com testifiquen les riques finestres ogivals. Les torres, de planta quadrada i emmerletades, s'alcen sobre el conjunt encara que han sigut unides per un últim cos de construcció posterior, o com menys profundament modificat

Galeria d'imatges

 

Església Parroquial de la Immaculada Concepció

Pot ser que seguisca l'edifici mes emblemàtic d'Albalat.

És comença a construir el 1796 i s'acaba en 1803. Posteriorment és restaurada en 1886.
Poguera ser que fóra una mesquita, a causa de l'immens numere de morisc que es trobaven en la zona, i una vegada conquistada per Jaume I, fóra reconvertida en Església, igual que va ocórrer amb tantes altres església i ermites.

L'any 1988, al fer-se reparació en les pilastres per al seu millor suport, es va descobrir una cripta amb abundants restes òssies, que van ser traslladats al cementeri parroquial. Va aparéixer també junt amb les restes uns plats de ceràmica decorada amb motius de l'època, els quals romanen exposades en l'església.

L'edifici és neoclàssic destacant la cúpula i els quatre petxines decorades amb motius bíblics: Adam i Eva expulsats del paradís, l'arca de Noé, Jacob i Moisés amb els albarzers cremant, i una vidriera de la Immaculada Concepció, situada en el cor del Pintor Joaquín Michavila. destaca al veure la seua fatxada l'alt campanar.

La ultima restauració fet l'any 1996, deixa l'edifici amb tota la seua esplendor, digne per a la funció encomanada, el culte.

Galeria d'Imatges

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31